Mediesverige vecka 46-2021

By  Recuro
Nov 16th 2021
Read time: 
4 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Bonnier News omorganiserar med målet att fördubbla prenintäkterna – Dagens MediaMed målet att på 10 års sikt fördubbla prenumerationsintäkterna från dagens 3,5 miljarder kronor genomför Bonnier News en omorganisation. Närmare 300 medarbetare ska nu samlas i 21 olika team, inom tre olika områden: ”Intag”, ”Engagemang & churn” och ”B2B, försäljning & support”. Tillsammans ska de arbeta med Bonnier News cirka 100 varumärken.

“Samtliga team ska jobba över hela organisationen, det ska exempelvis finnas team för betalvägg och för extern marknadsföring.”

Läs mer

2. Ny plattform ska hjälpa “indie”-journalister att bygga affärer – Axios

Den amerikanska plattformen Workweek har nyligen lanserats i kraft av 15 miljoner kronor i riskkapital. Plattformen riktar sig till b2b-journalister och erbjuder bland annat lön, semesterersättning och hjälp med prenumererade nyhetsbrev.

“Influential business content is no longer limited to Wall Street Journal articles or Gartner white papers, but also comes in the form of Tweets, product reviews, YouTube clips, newsletters, and more”

Läs mer

3. Readly varnar för Googles och Facebooks prishöjningar – kan påverka tillväxten – Breakit

Readlys kvartalsbesked följde ungefär samma mönster som de föregående rapporterna från magasinplattformen under 2021: hög tillväxt och ett stort resultatminus. Nu varnar vd Maria Hedengren för tuffare tider på grund av prishöjningar för marknadsföring på de amerikanska jättarnas plattformar.

“Det skulle med andra ord bli dyrare för Readly att skaffa nya abonnenter om de skulle använda sig av de stora sociala media-plattformarna. Bolaget håller på att anpassa sin strategi till detta, skriver Maria Hedengren.

Läs mer

4. Streamingbolagen storsatsar på innehåll för barn – Axios

De amerikanska streamingaktörerna satsar allt hårdare på innehåll för barn och på att sluta avtal med exempelvis digitala studios som producerar sådant innehåll, skriver Axios. Skälet är att innehåll för barn har gått från att ses som ett retentionverktyg till att även driva tillväxt.

“In the last month, three of the top 15 shows across all streaming platforms have been children’s series, according to Parrot Analytics, a company that measures demand for video content.”

Läs mer

5. Storytel går in i USA – köper Audiobooks.com – Pressmeddelande

Den svenska ljudbokstjänsten Storytel har ingått ett avtal om att köpa amerikanska Audiobooks.com vars bibliotek består av 300.000 ljudböcker och miljontals podcastavsnitt. Förvärvet lägger grunden för Storytels etablering i USA, skriver bolaget själva.

“Audiobooks.com är ett lönsamt och växande företag som sätter sina konsumenter och partners i centrum och ger Storytel en ny plattform för tillväxt. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med Audiobooks.com, våra team, förlagen och partners för att göra ljudbokslyssnandet lika populärt på de engelskspråkiga marknaderna som den vuxit sig till att bli i Norden på senare år”

Läs mer

6. 350.000 nya SVOD-abonnemang i Sverige senaste 12 månaderna – Mediavision

Tillväxten på den svenska tv- och streamingmarknaden kommer av att hushåll lägger till ytterligare tjänster, snarare än genom att hushåll skaffar sin första tjänst. Bäst går det just nu för Disney+. Över hälften av de 350.000 nytillkomna abonnemangen i Sverige kan tillskrivas tjänsten.

“Slutsatsen är att abonnemangstillväxten nästan uteslutande kommer från befintliga kunder, d v s hushåll som vill ha fler streamingtjänster, det som kallas ”stacking”.

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Baekdal: ”Churn – ibland måste man göra det lätt att lämna” – Dagens Media

Alla publicister brottas med churn, men det absolut värsta man kan göra, är något många mediebolag sysslat med: nämligen att försvåra för kunden att säga upp prenumerationen, skriver medieanalytikern Thomas Baekdal.

“Denna strategi kanske fungerade för 30 år sedan, men idag är den det värsta tänkbara man kan göra. Av den enkla anledningen är att kunder faktiskt kan återvända. Att orsaka dem en negativ upplevelse kan förstöra framtida potential.”

Läs mer

2. Spotify köper ljudboksbolaget Findaway – Boktugg

Spotify har köpt det internationella ljudboksbolaget Findaway som distribuerar ljudböcker till ett 40-tal återförsäljare runtom i världen, däribland Apple, Google, Storytel, Nextory och Bokus Play. Enligt Boktugg kan köpet få stor effekt på marknaden och sajten väntar sig bland annat att Spotify kommer att lansera ett tilläggsabonnemang för ljudböcker.

“[Findaways] plattform är dessutom en marknadsplats där förlag – men även enskilda författare – kan hitta inläsare av ljudböcker. En del svenska förlag använder Findaway för att distribuera ljudböcker till marknader utanför Sverige – och en del egenutgivare har tidigare använt plattformen för att kunna distribuera ljudböcker till Storytel och andra svenska prenumerationstjänster. Som en genväg när tröskeln var för hög.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram