Optimera intäkter med gratisverktyg från Google

By  Ola Henriksson
May 18th 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

Lättillgängliga och effektiva analysverktyg är en nyckel i att förstå och utveckla sina användarintäkter. I den här veckans nyhetsbrev ska vi kika närmare på två relativt nya verktyg från Google som är direkt anpassade för prenumerationsaffären. Och dessutom är helt gratis.

Båda verktygen har tagits fram inom Googles program att stötta publicister Google News Initiative, ett omfattande program med kurser, verktyg, guider och rena utvecklingsstöd, som funnits som sammanfattande paraply sedan 2018.

De båda analysverktygen vi kikar på här ansluts till existerande Google Analytics-konton, och hämtar all data därifrån. För rätt insikter är det viktigt att sajt och nyhetsbrev är taggade rätt enligt Googles News Tagging Guide (NTG).

News Consumer Insights ger en bra översikt av vilka segment av läsare sajten har. Den ger också flera rekommendationer vad som kan åtgärdas för att förflytta besökare till mer lojala segment. Dessa rekommendationer är dock väldigt generella, som ”Minska sajtens laddtid”, men kan ge inspel till ett fördjupande optimeringsarbete.

Du kan också ange mål för konvertering, se vilka trafikkällor som är effektivast i att driva lojalitet och förstå vilka besökare som är potentiella betalande prenumeranter.

News Consumer Insight är inte ett verktyg för snabb koll av status, eller vad som går bäst just nu. Här funkar Google Analytics mycket bättre. Men i en löpande uppföljning och fördjupad analys av vad som behöver göras för att växa användarintäkterna är det en utmärkt startpunkt.

Verktyget ger också en spännande jämförelse med aggregerad data från tusentals nyhetsorganisationer, och rekommendationer utifrån den.

Realtime Content Insight, heter det andra verktyget, och gör precis vad det låter som – visar en realtidsöversikt av sajtaktiviteten. För varje artikel kan man se vilken typ av läsarsegment (casual eller loyal readers) som tilltalas av detta innehåll. På så sätt kan den vara en bra guide till den redaktionella strategin.

Verktyget visar också fördjupad data per artikel om hur den presterar i sidladdning och recirculation (hur väl den leder läsare vidare till mer innehåll på sajten). En flik visar data från given tidsperiod för att kunna utvärdera vilket innehåll som historiskt driver engagemang.

För en snabb översikt är det bara att ansluta sitt Google Analytics-konto, men om man implementerar taggning enligt NTG kan man få fördjupad insikt om ex scrolldjup, videovisningar och en sammanvägd engagemangsranking per artikel.

Tyvärr mäter den inte specifikt engagemang hos prenumeranter. Och realtidsdashboards över besök får inte ta bort fokus från mål som driver affären på lång sikt, som att växa antalet dagliga aktiva prenumeranter.

För dig som endast använder Google Analytics, rekommenderar jag dig att prova dessa verktyg. Det kommer behövas en regelbunden uppföljning mot olika åtgärder i teknik och redaktionellt arbete för att se effekter. Vissa mått är svårare att påverka, men verktygen ger den insikt som behövs för att börja agera.

Vänd dig till Recuro om du vill du ha stöd i dina analysbehov för att växa användarintäkterna. Kontakta oss för en förutsättningslös diskussion på Recuro.com.

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram