“Vi:s digitala prenumeranter väger upp för printtappet”+ mer

By  Recuro
Jan 17th 2023
Read time: 
4 minutes
Table of contents
VECKANS NYHETER
1. Vi:s digitala prenumeranter väger upp för printtappet – Dagens Media

I fjol var första gången ökningen av Tidningen Vi:s digitala prenumeranter vägde upp för det tapp som sker i print. Publishern Unn Edberg ser satsningen på inlästa texter, vilken inleddes för tre år sedan, som en bidragande orsak till tillväxten.

“[Ljudsatsningen] är ett framgångsrikt sätt att nå yngre, mer digitala läsare och så hjälper den till att fånga upp personer som föredrar att lyssna eftersom de har mycket att göra och inte så mycket tid över till läsning.”

Läs mer

2. Youtube satsar på gratis streaming – Dagens industri 

Youtube testar nu en ny lösning som inkluderar gratis streamingkanaler som understöds av annonser. Det rapporterar Wall Street Journal.

“Det betyder att bolaget kan konkurrera med aktörer som Roku, Fox Tubi och Pluto TV. Företaget befinner sig i samtal med olika aktörer och en lansering kan ske senare i år, enligt källorna.”

Läs mer

3. Bonnier förlänger tidsfristen för budet på Readly – Dagens Media

Efter att två storägare, som tillsammans äger drygt 11 procent av Readly, gått ut med att de planerar att tacka nej till Bonnier News bud på Readly förlängs nu acceptperioden från den 13 januari till den 3 februari.

“Bonnier News, via bolaget Tidnings AB Marieberg, lade i början av december ett bud på magasinstjänsten Readly på 12 kronor per aktie, vilket motsvarar 455 miljoner kronor. För att affären ska gå igenom krävs att minst 90 procent av aktieägarna tackar ja.” 

Läs mer

4. Tre miljoner SVOD-abonnemang i Norden lånas från annat hushåll – Mediavision 

Hela tre miljoner SVOD-abonnemang i Norden nyttjas idag av hushåll som inte står på abonnemanget. Det visar Mediavisions senaste analys av den nordiska TV- och streamingmarknaden.

“Sett till de 15 största SVOD-tjänsternas alla abonnemang delas nära 20 procent med ett hushåll som inte betalar. Netflix har högst delning, med nära en miljon nordiska hushåll som uppger ha tillgång utan att betala.

Läs mer

5. Ingen Prins Harry som ljudbok på svenska – även e-bok stoppas från prenumerationstjänster – Boktugg

Nyligen släpptes Prins Harrys omtalade biografi “Den andre” på svenska som pappersbok och e-bok. Men det sistnämnda endast som download. Boken kommer inte att finnas hos Bookbeat, Nextory eller Storytel. Och inte alls som ljudbok.

“Det finns en ljudbok på engelska, men det är samma sak som gäller där: inga prenumerationstjänster. Det är prinsen själv som läst in ljudboken som finns på bland annat Audible där boken kan köpas med credits så i praktiken för en svensk hundralapp (7,99 pund). Vilket innebär att ersättningen till förlaget från Audible är något bättre än vad de hade fått av svenska prenumerationstjänster. Men inte många kronor om vi ska vara ärliga.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER 

1. Reuters Institute trender och förutsägelser för 2023 är här – Reuters Institute 

“Journalism, media, and technology trends and predictions 2023”, som skrivs av Reuters Institute och Oxfords universitet, har släppts. Rapporten är fullspäckad med förutsägelser och trendspaningar kring medielandskapet. Bland annat uppger 80% av de tillfrågade publicisterna att prenumerationer är en av de viktigaste intäktskällorna i år, och 68% räknar med prenumerationstillväxt.

“Publishers are much less confident about their business prospects than this time last year. Less than half (44%) of our sample of editors, CEOs, and digital leaders say they are confident about the year ahead, with around a fifth (19%) expressing low confidence.”

Läs mer

2. Så ska Mediafy fortsätta växa när tidningsprenumeranterna minskar – Breakit

Mediafy, ett dotterbolag till Adlibris, som i sin tur äger bland annat varumärket Tidningskungen har fått se sina siffror stadigt öka de senaste åren. Men för Mediafy är prenumerationer av tidningar och tidskrifter inte längre mest betydande för affären.

“En av delarna som det satsas på är Tidningskungens plattform och utbud. I slutet av förra året lanserades försäljning av lösnummer online och internationella prenumerationer.”

Läs mer

3. Så vill Star Tribune behålla sina 100.000 digitala prenumeranter – WAN-IFRA

Star Tribune, baserad i Minneapolis och med 155 år på nacken, införde en betalvägg redan 2011. Sedan dess har tidningen lockat 100.000 betalande digitala prenumeranter. I en intervju med WAN-IFRA berättar retention-chefen Toby Collodora hur man arbetar för att behålla prenumeranterna.

““Our goal is to discuss retention as often as we discuss acquisition,” Collodora said. However, unlike acquisition, where the success or failure of experiments can often be seen very quickly, measuring progress in retention takes a lot longer. To help do this, she said the Star Tribune has defined a number of key retention indicators to keep an eye on developments.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram