“Morgondagens affärsmodell för betalda podcasts – fristående eller paketerat med annan media?” + mer

By  Recuro
Feb 21st 2023
Read time: 
4 minutes
Table of contents
VECKANS NYHETER
1. Schibsted samlar prenumerationer och produkt i ny gemensam organisation – Dagens Media

Den nya organisationen jobbar tvärfunktionellt i både Sverige och Norge. Karl Hahtovirta, som senast kommer från rollen som kommersiell chef för Aftonbladet, får nytt uppdrag som chef för prenumerationsaffären i Sverige.

“Tanken är att den nya organisationen i högre grad ska utnyttja ekosystemen i Sverige och Norge, exempelvis vad gäller tjänster som Podme och viktminskningstjänsten Wellobe.”

Läs mer

2. Facebook och Instagrams ägarbolag lanserar betaltjänst – TT 

Meta kommer att införa en betaltjänst för sina användare. Det frivilliga tillägget kallas Meta Verified och innebär att man efter att ha verifierat sitt konto med hjälp av en identitetshandling får en blå verifieringssymbol på sitt konto.

“Kostnaden för tillägget, skriver Zuckerberg, kommer att ligga på 11,99 dollar för den som betalar via webben eller 14,99 dollar via Apples operativsystem IOS. Verifieringstjänsten rullas ut i Australien och Nya Zeeland nästa vecka och ”ytterligare länder väntar inom en snar framtid”, heter det i inlägget.”

Läs mer

3. Camilla Bergman startar mediehus – inriktat på B2B och prenumerationer – Dagens Media

Breakits förra vd Camilla Bergman är i färd med att starta ett eget mediehus inriktat på business-to-business. Målet är – att med en prenumerationsbaserad affärsmodell – starta bevakning inom tio nischer de kommande fem åren.

“För att det ska vara tydligt var lojaliteten ligger ska finansieringen av Camilla Bergmans nya mediehus bygga på ett ben, nämligen läsarintäkter. – Jag har arbetat inom media i 15 år och jag upplever att ett problem som många brottas med är att de måste jobba med flera intäktsben samtidigt, vilket gör att man blir splittrad. Jag har själv ibland funderat över vem jag egentligen ska vara bäst för, är det för läsarna eller annonsörerna?” 

Läs mer

4. Nya Bing kan ta sig runt mediernas betalväggar – Wired 

Microsofts söktjänst Bing har länge fört en tynande tillvaro i jämförelse med det mer använda Google. Men efter att ha stärkts med tekniken bakom OpenAI:s ChatGPT, har Bing återigen hamnat i ropet. Enligt Wired kan den nya sökmotorn (som just nu endast är tillgänglig för en mindre grupp) ta sig runt, summera och sedan presentera innehåll som ligger bakom betalväggar.

“Unless there’s a specific agreement in place, there’s just really no revenue coming back to news publications. And it is highly problematic for our industry,” says Danielle Coffey, executive vice president and general counsel at News Media Alliance, a trade group of more than 2,000 print and online publications worldwide […]”

Läs mer

5. Konverteringen för SvD:s poddsatsning om Stenbeck-familjen är uppe i “fyrsiffriga tal” – Dagens Media

I ett års tid har ett team på runt 20 personer på SvD jobbat nästan uteslutande med podd-dokumentären Dynastin som följer Stenbeck-familjen. Enligt tidningens publisher Anna Careborg är Dynastin som enskild publicering den mest framgångsrika hittills. Även när det kommer till att locka nya prenumeranter.

“Några konverteringssiffror vill hon inte avslöja, mer än att dessa redan för några dagar sedan var uppe i fyrsiffriga tal.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER 

1. Storstadspressens digitala kundstock fortsätter att växa – här är siffrorna – Dagens Media 

Dagens Nyheters och Dagens Industris digitala prenumerationsbas fortsätter att växa. Siffrorna från Svenska Dagbladet är mer svårtolkade eftersom tidningen numera definierar gratisbrevsprenumeranter som digitala kunder, skriver Dagens Media i en genomgång.

“I denna artikelserie publicerar vi siffror över de digitala prenumerationerna, samt frågar mediehusen om målen för 2023, hur de gör för att minska churn och vilka politiska beslut som skulle underlätta transformationen.”

Läs mer

2. Så utvecklas lokalpressens digitala läsaraffär – Dagens Media

Antalet helt digitala kunder fortsatte att växa hos de lokala mediehusen under 2022. Samtidigt är de flesta överens om att ett kvalitativt innehåll är det bästa sättet att motverka churn, och att nollmoms skulle underlätta transformationen, skriver Dagens Media i en genomgång.

“Inom lokalpressen har samtliga jämförbara mediehus ökat antalet digitala prenumeranter det senaste året.”

Läs mer

3. “Morgondagens affärsmodell för betalda podcasts – fristående eller paketerat med annan media?” – Mediavision

Marknaden för betalda podcasts visar stark tillväxt i Sverige. Men i stort sett samtliga hushåll som betalar för podcasts (97 procent), betalar också för ljudboks- och/eller musiktjänst. Detta betyder att betalmarknaden för podcasts i princip inte adderar några hushåll till den sammantagna betalda ljudmarknaden (dvs. musik, ljudbok och podcasts).

“Om hushållen i ökande grad får tillgång till podcasts som en del av andra abonnemang, riskerar viljan att betala för renodlade podcasttjänster att minska, kommenterar Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision. Vi har redan sett hur stora betalaktörer som t ex Spotify, men även ljudboksaktörer och dagstidningar, breddat sina tjänster genom att också inkludera podcasts. 2023 lär ge en fingervisning om den renodlade betalmarknaden för podcasts.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram