Mediesverige Vecka 5-2021

By  Recuro
Feb 2nd 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Di-gruppen ökar vinsten till 159 miljoner kronor – tillströmning av prenumeranter en av orsakerna - Dagens Media

Di-gruppen, där Dagens industri och Bonniers branschtitlar ingår, ökade i fjol rörelseresultatet med 16 miljoner kronor till 159 miljoner kronor. Förklaringen är en kraftig prenumerationstillväxt och kostnadsbesparingar på 38 miljoner kronor. Dagens industri har nu nära 115 000 prenumeranter. 17 000 tillkom under 2020, och främst digitalt.

“Bäst gick det för Dagens industri, som såg sitt resultat öka med 38 mkr till 152 mkr.”

Läs mer

2. Svensk streamingmarknad trotsar pandemin – nytt rekord 2020 - Mediavision

Första kvartalet 2020 växte den svenska streamingmarknaden långsamt - men för helåret 2020 är resultatet rejäl tillväxt. Förklaringen är Covid-19-pandemin skriver Mediavision, som noterar att drygt 2,6 miljoner hushåll betalade för minst ett abonnemang på en strömmad videotjänst vid årsslutet.

“Det ökade intresset märks även på utgifterna. Aldrig förr har hushållen i Sverige betalat mer för onlinevideo. I genomsnitt lägger ett svenskt hushåll (sett över alla; både betalande och icke-betalande) ca 120 SEK per månad för tjänster från Netflix, Viaplay, Cmore med flera.”

Läs mer

3. Lokaltidningen Norra Halland ökar utgivningen – genom e-tidning - Journalisten

Kungsbackatidningen Norra Halland kommer i tryckt form tisdagar och fredagar. Nu börjar man även med söndagsutgivning, i form av en e-tidning, och anställer två reportrar.

“Satsningen är en del av Norra Hallands hundraårsfirande. Tidningen fyller 100 år den 9 december i år.”

Läs mer

4. AI ska hålla nere NWT:s churn - Dagens Media

NWT, som nu har växt antalet digitala prenumeranter till 18 000 stycken, lägger stort hopp till en nyutvecklad churnmodell baserad på AI för att inte bara hålla i prenumerantstocken, utan växa den ytterligare.

“Vi har jobbat fram en prediktiv churnmodell med hjälp av machine learning. Modellen är nu klar och under början av 2021 kommer den att börja användas för att bearbeta kunderna med hjälp av vårt marketing automation-system.”

Läs mer

5. Premiär för Travel News premiumtjänst - Travel News

Travel News premiumtjänst, som affärssajten för reseindustrin har utvecklat tillsammans med Recuro och som ska innehålla bland annat intervjuer, genomgångar och analyser, har nu lanserats.

“En kvalitativ undersökning med över 700 svar säger att 55 procent av [Travel News läsare] är arbetsledare och 59 procent har budgetansvar. Travel News vill ge dessa läsare bättre beslutsunderlag i form av analyser, unik data och långläsning. Det vanliga nyhetsflödet kommer även i fortsättning att vara utan kostnad, men premiumtjänsten kommer att kosta 2995 kronor om året.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Så vill Nent bli störst i Europa - Dagens industri

I en stor intervju berättar streamingbolaget Nents vd Anders Jensen om planerna att expandera till tio internationella marknader fram till 2023, bli störst i Europa och även hur de ska attrahera amerikanska kunder genom så kallad 'Nordic Noir', nordiska deckare.

“Streamingkriget är en amerikansk ­affär, som de har exporterat till världen. Den ­existerar inte riktigt här. Just nu finns en kollektiv tillväxt där ganska få tjänster väljs bort till förmån för en annan.”

Läs mer

2. DN-ledare: Betalväggen kan rädda oss från utslätad tristess - Dagens Nyheter

Betalväggar vinner mark och kritiseras ibland för att de står i vägen för allmän tillgänglighet. Men de kan i bästa fall skapa utrymme för kvalitet och nischad mångfald bland medierna, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Mattias Svensson.

“Men precis som fördjupande journalistik har ett pris, och börjar frodas igen med fungerande betalningsmodeller, så kan samma modeller i bästa fall också skapa lagom svåråtkomliga skrymslen där det nischade och mindre publiktillvända får friare utrymme.”

Läs mer

3. Tydligt lokalt utbud på varje marknad viktigt för Storytel - Dagens Media

Ljudboksbolaget Storytel upplevde en kraftig ökning av antalet betalande abonnenter under fjärde kvartalet 2020. Direktdialog med kunden och tydligt lokala erbjudanden på varje enskild marknad är viktiga verktyg för att minska churnen, enligt marknadschefen Ingrid Bojner.

“I dag finns Storytel på över 20 marknader i världen och en expansion till ytterligare över 20 länder väntar fram till 2023. Nyckeln till framgång är att på varje ny marknad utveckla ett tydligt lokalt erbjudande med lokalt innehåll eller att ”skapa en perfekt match på varje marknad”, som Ingrid Bojner själv uttrycker det.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram