Mediesverige Vecka 48-2020

By  Recuro
Nov 24th 2020
Read time: 
4 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Apple halverar appavgiften för mindre publicister – Nieman Lab

Sedan har Apple och ett antal techbolag stridit om den avgift på 30 procent för prenumerationer som tecknas via App Store. Nu har Apple gått ut med att avgiften ska sänkas till 15 procent för utvecklare vars intäkter från appar understiger 1 miljon dollar per år – vilket inkluderar många publicister.

“Pro: Subscribing to something on your iPhone is ridiculously simple — no forms to fill out, no credit card to enter, just a couple of taps. Virtually frictionless. Pro: Most of American news outlets’ best customers use iPhones.”

Läs mer

2. Drygt 10 procent av svenskarna har tillgång till Disney+ – Dagens Media

Disney+ har på kort tid blivit en populär streamningstjänst i Sverige bland främst yngre. Tjänsten har nu högst räckvidd, 14,5 procent, efter Netflix i åldersgruppen 9-19 år, enligt nya siffror från MMS.

“Det är därmed bara giganten Netflix som har en högre räckvidd, på 40,2 procent i åldersgruppen 9-19 år.”

Läs mer

3. Bonnier-ägda Lokaltidningen drar i gång betalsajter – Dagens Media

Till våren, efter att den skånska aktören Lokaltidningen gått ned i utgivning, ska ägaren Bonnier News Local göra om några av de 26 titlarna till betalsajter. Men papperstidningarna behålls också.

“Vi ska inte ägna oss åt att plocka upp regionala nyheter och göra en lokal vinkel utan allt ska vara hyperlokalt. Sedan om någon vill betala för det här vet vi inte ännu. Men det är vår förhoppning, och vi går in i det med en väsentligt mindre kostnadskostym än vad en traditionell morgontidning gör.”

Läs mer

4. Condé Nast ska stöpas om – Financial Times

Magasinsjätten Condé Nast som bland annat ger ut Vogue, New Yorker och Wired, är mitt uppe i en omstrukturering efter flera års tunga förluster. Ett av botemedlen är att satsa mer på digitala prenumerationer. Nu ska bland annat Bon Appétit lansera en prenumerationsprodukt, för att ta upp kampen med New York Times recept-app.

“The next year or so would be a period of investment, [CEO] Mr Lynch said, as he looked to beef up operations in subscriptions and ecommerce with a goal of reaching profitability in 2022. The company is hiring for about 300 engineering and product roles in the next year.”

Läs mer

5. Nextory fyller på kassan med 165 miljoner kronor för att expandera globalt – Di Digital

Nextory, som är Sveriges näst största ljudbokstjänst efter Storytel, har stängt en finansieringsrunda på 165 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att öppna i fler länder. Först ut är Nederländerna och nästa år ska tjänsten lanseras i ytterligare länder.

“Eftersom vi är förlagsoberoende kan vi fokusera helt och hållet på läsupplevelsen. Vilket innebär att förlagen producerar det bästa innehållet och vi den bästa tjänsten”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Rätt innehåll avgörande för Storytel – Dagens Media

Det absolut viktigaste för att lyckas med konvertering är att erbjuda användaren rätt innehåll och upplevelse i rätt tid, säger Storytels Sverigechef Åse Ericson i en längre intervju med Dagens Media som handlar om konvertering.

“Att erbjuda en bredd i totalinnehållet och samtidigt utveckla eget innehåll så att vi kan skapa en maximal match i så många lägen i vardagen som möjligt för våra användare. Här handlar det för vår del också om att vara tillgänglig på relevant språk. Vi ser det som en kundrelationsfråga att som i dag erbjuda läsning och lyssning på de fem mest talade språken i Sverige: svenska, danska, finska, engelska och arabiska.”

Läs mer

2. Engagemangsmåttet viktigast i SvD:s konverteringsarbete – Dagens Media

I Schibstedägda Svenska Dagbladets arbete för att öka konverteringen ligger det största fokuset på produktifiering och paketering. Tidningen, som i dag har omkring 80 000 digitala prenumeranter, tittar särskilt noga på engagemangsgraden, eftersom den förutsäger hur länge man får behålla en prenumerant.

“Vi måste hålla en tillräckligt hög nivå så att även de som inte är prenumeranter hittar till oss och kan konverteras längre fram. Vi får inte falla i fällan att vi gör den ickeprenumererade produkten så dålig att ingen vill vara där. Då kväver vi oss själva.”

Läs mer

3. Så kan Black Friday ge fler prenumerationer – Press Gazette

Publicister har historiskt sett försummat möjligheten att skaffa nya prenumeranter under “shoppinghögtiden” Black Friday, skriver Press Gazettes Fran Quilty. Hon ser möjligheter bland annat kring att locka tillbaka avhoppade prenumeranter med skräddarsydda erbjudanden grundade i användardata.

“While [tailored marketing] isn’t common practice in the publishing sector, subscription pay-TV services are well-versed at retargeting people to highlight what shows/matches etc. they are missing out on as aligned to their individual preferences.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram