Mediesverige Vecka 43-2020

By  Recuro
Oct 20th 2020
Read time: 
4 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. News55 lanserar premiumtjänst - Dagens Media

Den samhällsorienterade nyhetssajten News55 – som riktar sig till äldre målgrupper – lanserar vid månadsskiftet en premiumtjänst som bland annat ska innehålla redaktionellt material och underhållning såsom korsord och sudoku. Den nya premiumtjänsten har tagits fram med hjälp av Recuro.

“Vi tror att marknaden är mogen för det nu, för vi ser vilken enorm lojalitet vi har bland våra läsare och därför ser vi möjligheter till nya intäktskällor som inte är beroende av digitala annonsintäkter.”

Läs mer

2. Aller Media svänger – stannar på Readly - Di Digital

Aller Media som nyligen hoppade av magasinappen Readly har nu tänkt om. Enligt ett gemensamt pressmeddelande från förlaget och prenumerationstjänsten står det klart att Aller Medias titlar stannar.

“Vi vill att så många som möjligt ska ta del av vårt innehåll på det sätt och via den kanal som passar dem bäst. Readly är utmärkt för att distribuera magasin och har en stor bas av kunder som vi vill nå ut till.”

Läs mer

3. Andra Covid-vågen kan boosta streamingtjänster – The Guardian

I veckan avger Netflix kvartalsrapport och förväntningarna är höga. Streamingtjänsten, som har varit en av pandemins "vinnare", skulle kunna redovisa en fortsatt snabb tillväxt menar analytiker. Goldman Sachs, exempelvis, tror på ytterligare sex miljoner prenumeranter.

“Netflix has added 26 million new sign-ups in the first half of this year, compared with 12 million in the same period last year and 27.8 million for the whole of 2019.”

Läs mer

4. Var åttonde såld tysk tidning är en e-tidning - Die Zeitungen

Bara under andra kvartalet 2020 ökade cirkulationen av tyska e-tidningar med drygt 20 procent till över två miljoner exemplar, enligt en tysk studie. Det innebär att var åttonde såld tysk tidning är en e-tidning.

“När det gäller innehållet är e-pappersläsare mer än genomsnittligt intresserade av alla klassiska nyhetsämnen, men särskilt av lokala och regionala nyheter.”

Läs mer

5. Amerikanskt universitet tar fram verktyg för att mäta kopplingen mellan prenumeranters engagemang och intäkter - Northwestern University

Forskare vid Northwestern University ska senare i år lansera ett verktyg som hjälper publicister att analysera vilket digitalt innehåll som hjälper dem att skaffa fler prenumeranter – och vilket som orsakar churn.

“The Medill Subscriber Engagement Index will provide data on their readers’ engagement that is not available to publishers without extensive technology tools that can be prohibitively expensive”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Kundnöjdheten i dragkampen om den digitala värdekedjan – Dagens Media

Streamingtjänster, tidningar och magasin kämpar för att äga hela sin digitala värdekedja – från skapandet av innehåll till monetariseringen av det. Men för själva konsumenten är det upplägget inte nödvändigtvis det bästa, skriver Recuros Jonas Åström i ett blogginlägg på Dagens Media.

“För mig är dock en sak tydlig: Antalet varumärken och plattformar som just nu existerar, kan inte framgångsrikt samexistera i framtiden. Det är omöjligt för samtliga att bygga ‘economies of scale’ och lyckas monetisera tillräckligt många slutkunder. Att de faktiska kreatörerna har en ökad möjlighet att direkt monetisera slutkunden, kommer att accelerera förändringen.”

Läs mer

2. Betalväggar och mikrobetalningar – så arbetar lokaltidningar med att öka betalviljan – Press Gazette

265 lokaltidningar har lagt ner i Storbritannien sedan 2005, enlig Press Gazette, som i en genomgång tittar på hur några av de som finns kvar tacklar vikande annonsintäkter och upplagor.

“Two prevailing approaches to making online news pay have emerged in the last few years, one chasing reach and scale, which can be sold to advertisers –  and the other turning to reader revenues through a paywall or alternative paying model, which can offer a new source of income.”

Läs mer

3. Dow Jones ex-vd varnar för "prenumerationströtthet" - Press Gazette

Dow Jones ex-vd Will Lewis menar att publicister inte borde sätta allt för stort hopp till att prenumerationsviljan fortsätter, eftersom “många inte kan eller vill betala 40 dollar i månaden för en produkt som bara till delar intresserar dem”. Hans förslag är att “disaggregera” innehållet.

“In a world where I have to take out a subscription to get a razor to shave I suspect subscription fatigue is going to set in and you will not be able to pin all your hopes on that”

Läs mer

4. Fördubbling av digitala prenumerationer på morgontidningar på fyra år - SOM-institutet

I en rapport över svenska medietrender för åren 2005-2019 visar SOM-institutet att 13 procent av svenska hushåll nu har en enbart digital prenumeration på en morgontidning. Det är en ökning med 7 procentenheter sedan 2016. Andelen som enbart har en pappersprenumeration har samtidigt minskat från 37 till 26 procent.

“Varje år svarar mellan 10 000 och 20 000 svenskar på SOM-institutets frågor som rör allt från politik och massmedier till ämnen som livsstil, hälsa och fritidsvanor. Den nationella SOM-undersökningen är den mest omfattande undersökningen och har genomförts varje höst sedan 1986 med ett slumpmässigt urval personer boende i Sverige.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram