Mediesverige Vecka 38-2020

By  Recuro
Sep 15th 2020
Read time: 
4 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Bakslag för Readly inför noteringen: Tunga förlag hoppar av – Dagens industri

Magasinstjänsten Readly har drabbats av ett bakslag inför börsnoteringen 17 september. Aller Media och Bonnier News har nämligen sagt upp respektive avser att säga upp sina förlagsavtal med Readly. Det innebär att drygt 30 procent av Readlys svenska magasintitlar och knappt 4 procent av alla magasintitlar försvinner från Readly.

“Vi är naturligtvis besvikna eftersom våra läsare uppskattar de berörda magasinen, men den här händelsen accentuerar också styrkan i att ha 800 förlagspartners vilket är en viktig del av vår strategi.”

Läs mer

2. Över en halv miljon svenskar har nu digital dagstidning – Mediavision

540 000 svenska hushåll prenumererar nu på en digital dagstidning, vilket är en ökning med 160 000 på ett år. Men intäkterna har inte ökat i samma takt, eftersom många av prenumerationerna är kostnadsfria, skriver Mediavision.

Var femte digital dagstidningsprenumeration i Q2 2020 är ett gratisabonnemang, vilket är en större andel än i fjol. Det är också avsevärt högre än för andra digitala prenumerationstjänster, som t ex musik- eller videostreamingtjänster.

Läs mer

3. Amerikanska mediejätten Gannett anställer Spotify-veteran för att öka antalet digitala prenumerationer – Wall Street Journal

Gannett, som bland annat äger USA Today och är den största tidningspublicisten i USA räknat efter spridning, har lockat över Mayur Gupta som ny marknads- och strategichef med fokus på att öka antalet digitala prenumeranter. Han har tidigare varit chef på Spotify med ansvar för tillväxt och marknadsföring.

“Gannett is a collection of individual local markets, with the exception of USA Today, and all local-market publishers have had a more difficult time signing digital subscribers”

Läs mer

4. DN öppnar sajten för högstadie- och gymnasieelever – Dagens Nyheter

Dagens Nyheter, som under coronapandemin öppnade upp sajten, erbjuder nu fri tillgång till sajten för Sveriges högstadie- och gymnasieelever under skoltiden – det vill säga vardagar klockan 8 till 17. Tidigare har man erbjudit rabatterade prenumerationspaket till skolor.

“Vi vet att många ungdomar är väldigt intresserade av de samhällsfrågor vi bevakar. Samtidigt har långt ifrån alla elever i dag tillgång till en dagstidning i hemmet.”

Läs mer

5. Disney Plus slår sig in i Sverige med lågpris – Dagens Media

Den 15 september lanseras Disney+ i Sverige. Streamingtjänsten, som har gått över förväntan i hemlandet USA, kommer att i Sverige erbjuda en strategisk låg prisnivå vilket enligt bedömare tyder på att Disney räknar med att svenska konsumenter kommer att se tjänsten som ett komplement till andra streamingtjänster.

Intresset för tjänsten är stort även i Norden, i alla fall enligt en analys av Mediavision som visar att 1,5 miljoner nordiska hushåll uppger att de planerar att teckna ett abonnemang.

Läs mer

6. The Atlantic får 20 000 nya prenumeranter på en vecka efter Trump-kritiska artiklar – CNN

Det 163-åriga magasinet The Atlantic publicerade nyligen en artikel som påstår att Donald Trump har kallat amerikanska soldater för ‘förlorare’. Artikeln, som fick mothugg av presidenten, verkar ha bidragit till att öka takten i The Atlantics kundanskaffning. Tidningen, som införde en betalvägg för ett år sen har nu 325 000 prenumeranter varav 20 000 tillkom veckan efter den virala artikeln.

“The President made light of some restructuring that we did and sort of celebrated the loss of jobs, and I think there were a lot of people that took that as a rallying cry to support journalism”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Disney+:s toppchef om planerna och strategin för den svenska lanseringen – Dagens Media

Dagens Media har lyssnat på en presentation av Hans van Rijn, landschef för Walt Disney i Norden och Baltikum, inför lanseringen av streamingtjänsten Disney+ i Sverige den 15 september. Han berättar bland annat att tjänsten har lokalanpassats till de olika marknaden så att Disney+ i Sverige ska kännas “distinkt svensk” och är optimistisk inför lanseringen. Han är övertygad om att det finns utrymme för ytterligare en streamingtjänst i Norden.

“Under de kommande tre månaderna kommer vi att släppa ett konstant trumslag av originalinnehåll, featurefilmer och serier, inklusive exceptionella höjdpunkter som den andra säsongen av ”The Mandalorian”, live action-versionen av ”Lady och Lufsen” och så klart ”Mulan””

Läs mer

2. El País dominerar digitalt i Spanien redan efter ett halvår – Nieman Lab

Den spanska dagstidningen El País, som är en av de dominerande aktörerna på den inhemska marknaden, införde en betalvägg första maj i år och har nu 64 200 heldigitala prenumeranter. Det innebär att El País nu har flest digitala prenumerationer av alla nyhetstidningar i Spanien.

However, El País has not only seen a rise in the number of subscribers, but also in the number of registered readers – the step before subscription and required to access certain articles – with this figure now over three million.

Läs mer

3. Så kan publicister använda “Netflix-principer” för stärka relationen till läsaren – What’s New in Publishing

Publicister kan bli bättre på att behålla betalande kunder genom att tänka som Netflix. Det var slutsatsen på ett FIPP-seminarium som återrapporteras av What’s New in Publishing. Enklare prissättningsmodeller och att inte ge bort innehåll gratis, utan istället satsa på långvariga kundrelationer, är några av principerna som tas upp.

“[People] trust your organisation to solve their problem, or achieve their goal, forever. They take off their ‘consumer hat’, don a ‘member hat’ and stop considering alternatives.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram