Mediesverige vecka 23-2022

By  Recuro
Jun 7th 2022
Read time: 
3 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Digitalt rekord för DN - Dagens Nyheter

Dagens Nyheter har de senaste åren haft en kraftig tillväxt i antalet läsare. Nu har tidningen passerat milstolpen 250 000 helt digitala prenumeranter, och har klart flest prenumeranter av alla tidningar i Sverige.

“På onsdagen nådde tidningen milstolpen en kvarts miljon helt digitala prenumeranter, en nivå som få trodde var möjlig när Dagens Nyheter började med digitala prenumerationer 2014. Bara sedan årsskiftet ökade DN antalet prenumeranter med nästan 20 000.”

Läs mer

2. Netflix stoppar all produktion i Danmark - SVT Nyheter

Netflix stoppar utvecklingen av alla nya serier och filmer i Danmark. Beslutet är en reaktion på ett rättighetsavtal som danska filmskapare och producenter ingick i januari. Det nya avtalet gör det för dyrt att spela in i Danmark, anser Netflix i ett uttalande.

“I slutet av maj beslutade även danska politiker att alla globala strömningstjänster som verkar i landet ska avsätta sex procent av omsättningen till ett särskilt kulturbidrag. Pengarna ska användas för att skapa danskt innehåll.”

Läs mer

3. Så mycket kostar Discoverys nya hybridlösning - Dagens Media

Nyligen lanserades Warner Bros Discoverys hybridlösning för Discovery Plus ”Underhållning (med reklam)”. Första månaden får man betala 19 kronor, därefter ligger priset på 49 kronor i månaden.

“Kostnaden kan jämföras med Discoverys helt reklamfria Underhållingsabonnemang som ligger på 39 kronor månad ett och därefter 89 kronor i månaden.”

Läs mer

 

4. 3,4 miljoner pirater i Norden - Mediavision

“Piracy” är fortsatt ett problem för videoindustrin i Norden. Nya siffror från Mediavision visar att antalet pirater till och med har ökat jämfört med föregående år.

“Enligt en nyligen publicerad analys från Mediavision har 17% av alla 15–74 åringar i Norden laddat ner eller på olaglig väg streamat film eller TV under den senaste månaden. Det är ett nordiskt genomsnitt och nivåerna varierar mellan länderna. Piracy är mest utbrett i Sverige (20%) och minst i Finland och Danmark, båda med en nivå på 13%.”

Läs mer

 

5. The Economist överväger betalvägg för poddar - Press Gazette

The Economist har nu tre miljoner lyssnare i månaden på sina poddar. Det är mer än dubbelt så mycket som antalet printprenumeranter, och tidningen överväger nu att ta betalt för innehållet som fram tills nu har varit gratis.

“Much of what makes for a good Economist story, Prideaux said, makes for a good Economist podcast. He identified “good reporting”, “striking analysis” and “clarity” as some of those ingredients, adding that in a podcast there was “more room for colour”.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. TV4 Play: Den prenumerationsbaserade modellen har fått sig en törn - Dagens industri

Kunderna har slagit i taket för hur många tjänster de vill och kan betala för – samtidigt som flera aktörer kämpar med sin lönsamhet. Bäst i Sverige går av allt att döma annonsfinansierade TV4 Play. ”Pendeln har slagit över”, säger bolagets vice vd Mathias Berg.

”Konsumtionsmönstret tyder på en mognad med frånvaro av tillväxt inom betalstreaming och mycket större kundfokus på gratis reklamfinansierad streaming.”

Läs mer

2. “Dagspressens digitalisering en svår kalkyl” - Dagens Media

Digitalisering av papperstidningen i all ära, men frågan är hur kalkylen egentligen ska gå ihop. Stefan Melesko, docent i medieekonomi, analyserar problemen som han menar inte har fått tillräckligt stort utrymme och listar ett antal ”make it or break it”-faktorer för dagstidningarna.

“Prisfrågan för abonnemangen blir central. Kan man gå över intervallet för streaming och ändå behålla så många printprenumeranter att intäkterna och också räckvidden kan räddas?”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram