Mediesverige Vecka 22-2021

By  Recuro
Jun 7th 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Spotify söker förläggare till ljudbokssatsning – Boktugg

Spotify har redan en Head of Audiobooks. Nu söker bolaget en erfaren förläggare som ska få titeln ”Editorial Lead” med uppdrag att sköta ”Spotify Original Audiobooks program”.

“Förra veckan gick Storytel och Spotify ut och presenterade ett samarbete som innebär att den som har Storytelabonnemang ska kunna koppla sitt konto till Spotify och lyssna på ljudböcker i Storytelappen. Men att Spotify inte kommer att nöja sig med det vet vi sedan tidigare. De har redan investerat flera miljarder i podcasts och nu blickar de mot ljudböcker.”

Läs mer

2. Acast börsnoteras – värderas till 6,7 miljarder – Dagens industri

Efter flera år av spekulationer bekräftar podcastbolaget Acast nu att de ska börsnoteras. i syfte att bland annat öka “medvetenheten om Acasts verksamhet och tjänster samt stärka bolagets profil och varumärke med poddkreatörer, annonsörer, investerare och partners”.

“Acast är lönsamt på vissa mogna marknader, men investeringar i nya länder och den tekniska plattformen tyngde kostnadssidan förra året.”

Läs mer

3. Bonnier News samordnar – når totalt 400.000 prenumeranter – Dagens industri

Bonnier News internationella verksamhet inom affärsområdet B2B ska samordnas med svenska Di-gruppen som omfattar flera affärstitlar, däribland Dagens industri. Samtidigt ska Bonnier News samla organisationen för läsarintäkter i en central organisation.

“Vi ser att vi har stor potential att växa våra läsarintäkter. Fram till nu har vi jobbat med kunder och produkter i silos, men genom den här samordningen skapar vi synergier och ökade chanser till kunskapsutbyte.”

Läs mer

4. Reuters senarelägger planerna på betalvägg – Reuters

Nyhetsbyrån Reuters hade planer att börja ta betalt för sina nyheter från och med 1 juni. Men planerna senareläggs nu efter en dispyt med finansdatatjänsten Refinitiv, skriver nyhetsbyrån själva.

“We are still working through our plans for the relaunch of Reuters.com as a subscription service.” Discussions with Refinitiv were “about our business approach and products, and how we can enhance our offer to all customers.”

Läs mer

5. Mediebarometern 2020: Digitala prenumerationer vänder pressens trend – Expressen

Användandet av medier har ökat rekordartat under 2020, visar Mediebarometern. Andelen människor som prenumererar på en morgon- eller kvällstidning ökade från 46 till 49 procent mellan 2019 och 2020, det är framför allt digitala prenumerationer som har ökat.

“Det är väldigt glädjande för branschen. Det låter inte så mycket men det har gått nedåt i 10 år så det är en vändning.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Så ser svenskarnas medieutgifter ut – och mediernas möjlighet att kapitalisera – Dagens Media

Hur publikens betalningsvilja ser ut är avgörande för mediehusens framgång. Men hur mycket spenderas egentligen på medierna? Hur ser utvecklingen ut? Är vi på väg mot ett tak – och i så fall när når vi det? Stefan Melesko, docent i medieekonomi, analyserar frågorna i Dagens Media.

“Den enda tillväxten måste ske på någon annans bekostnad. Få medieföretag ser sig som bara kämpande för marknadsandelar, men det är faktiskt vad som gäller och speciellt för delsektorerna.”

Läs mer

2. Mediavision: Vem tjänar mest på Storytels och Spotifys samarbete? – Mediavision

När partnerskapet meddelades skuttade Storytels aktiekurs upp 20 procent, medan Spotifys knappt rubbades. Börsen har alltså pekat ut en vinnare på samarbetet, skriver Mediavision, men noterar samtidigt att Storydel kan få tillgång till nya kunder, men också riskera att dessa bygger starkare relationer med Spotify.

“[…] in Sweden, more than 50% of Storytel’s customer base overlap with Spotify. In addition, share-of-listening is 10 times higher for Spotify than for Storytel.”

Läs mer

3. Axios tror betalda nyhetsbrev är framtidens media – TheFix

Den amerikanska nyhetssajten Axios storsatsar på nyhetsbrev och har nu 1,3 miljoner prenumeranter. Än så länge är breven gratis, men Axios har flaggat för att de kommer att introducera en betalvägg. Skillnaden mot Axios jämfört med andra medier är, skriver TheFix, att Axios ser nyhetsbrevet som den primära produkten.

“More and more media businesses are basing their future on growing recurring reader revenue. The two pillars of reader revenue hinge on acquisition and retention. Newsletters are a great retention tool and a superb distribution tool, with almost no algorithms standing in the way of the audience.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram