VECKANS NYHETER
1. Sesamy sluter avtal med Third Ear Studio – Breakit
Svenska Sesamy, vars affärsidé är att hjälpa användare att styckköpa ljudböcker och e-böcker istället för att behöva binda upp sig på längre abonnemang, har slutit ett avtal med Third Ear Studio, som producerar flera större poddar. Avtalet innebär att android-användare kan köpa enstaka avsnitt, eller serier från Third Ear Group, utan att ha ett abonnemang.
“Sesamy tog för ett år sedan in 44 miljoner kronor i riskkapital från GP Bullhound, Robert Ahldins investmentbolag Edastra samt Peter Dahlberg som grundade veterinärjätten Anicura.”
2. Förbättrat resultat för Readly – Dagens industri
Magainstjänsten Readlys rapport för det första kvartalet 2022 visade på ökade intäkter och ett förbättrat resultat. Antalet fullt betalande prenumeranter ökade med 17 procent till 465.456 jämfört med 397.071 under det första kvartalet 2021. Sedan börsnoteringen 2020 är aktien ned omkring 90 procent.
“Den förändrade strategiska inriktning som kommunicerats under kvartalet omfattar åtgärder i syfte att öka intäkter och minska kostnader. I ett kortare perspektiv kommer vi växa något långsammare än tidigare. I gengäld innebär det att Readly även i fortsättningen kommer att vara ett företag med god tillväxt och en mer lönsam användarbas på sikt.”
3. Ivar Arpi har 13.000 prenumeranter på Substack – Breakit
Ivar Arpi, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och medarbetare på kollapsade Bulletin, återfinns nu på nyhetsbrevsplattformen Substack. Där har han nu nått 13.000 prenumeranter. Av dessa är en tiondel betalande, uppskattar Breakit, som gissar att Arpi drar in 65.000 kronor i månaden på sina nyhetsbrev.
“För en enskild skribent har det varit svårt att påverka sin inkomst speciellt mycket. Det man har kunnat göra är att skriva mer texter, moderera fler event och liknande. Det har dock varit svårt att få någon slags kumulativitet i det. Med Substack kan man ju dock få både kumulativitet och skalbarhet. Om folk uppskattar det du gör kan du dra in mer utan att egentligen jobba mer.”
4. Digitala läsarintäkterna ökar för Schibsted – Dagens Media
Mediekoncernen Schibsteds digitala läsarintäkter växer med 16 procent under Q1 och sammantaget uppgår de digitala prenumeranterna i Sverige och Norge nu till 1,4 miljoner.
“En förklaring till ökningen är bland annat att Podmes prenumerantstock passerat 170 000 betalande. Totalt steg de samlade prenumerationsintäkterna med 6 procent.”
5. New York Times når 9,1 miljoner prenumeranter – New York Times
Tidningen, som nyligen köpt spelet Wordle och sportsajten The Athletic, adderade 387.000 digitala prenumeranter netto under årets första kvartal. Samtidigt kostar köpet av The Athletic – i februari och mars uppgick sajtens förlust till 6,8 miljoner dollar.
“In February, The Times announced that it had reached its existing goal of 10 million subscriptions and set the new target of at least 15 million subscribers.”
VECKANS ANALYSER
1. “Därför har Readly och Storytel svårt att göra en Spotify’” – Dagens industri
Readly visar att man kan överleva – och Storytel försvarar sin miljardvärdering. Men det är uppenbart att bolagen får svårt att skala och expandera internationellt så som Spotify gjort. Kanske ligger en konsolidering i korten, skriver Di.
“Readly – som inte äger något innehåll – har det ännu tuffare att hävda sig. För att lyckas måste de gå fram i land efter land, och knyta avtal med lokala tidskriftsförlag och övertyga dem att det är bättre att sälja sina varor på Readly, istället för att lansera en egen plattform.”
2. “Streaming: en mättad marknad öppnar för andra modeller” – Dagens Media
Nya tjänster, konsolidering och expansion – streamingmarknaden växer så det knakar. Dagens Media sammanfattar de viktigaste händelserna. Dessutom siar streamingexperterna Marie Nilsson och Jonas Birmé om vad som väntar runt hörnet.
“När vi nu har lämnat det väldigt expansiva skedet och går in i en mogen marknad öppnar det för en del nya möjligheter. Vi ser till exempel framväxten av andra typer av finansieringsformer. Vi har inte sett det i så stor utsträckning i Sverige ännu men väldigt snart lanseras Pluto TV i Norden.”
3. “Mediehusens framtida intäktsstrategier behöver vara flera” – Dagens Media
Framtidens mediesajter är kanske varken 100 procent öppna eller stängda – utan både och. Det skriver Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori i en replik till en debattartikel om betalväggarnas eventuella negativa demokratiska påverkan. Han konstaterar att Aftonbladet – precis som flera andra mediehus – laborerar med en rad olika lösningar.
“Det är förståeligt att mediesajter vill skapa mer långsiktiga och inte lika konjunkturkänsliga intäkter. Men även om affärsmodellen med betalväggar är relativt ny står vi nog redan nu för ett nytt vägval. Inte 100 procent annons som för 10 år sedan. Men inte heller 100 procent digitala prenumerationer.”