VECKANS NYHETER
1. Så ser de svenska mediehusens digitala läsaraffär ut – siffrorna över antalet abonnenter – Dagens Media
De digitala läsarintäkterna blir allt viktigare. Dagens Media har frågat mediehusen om antalet digitala prenumerationer och konstaterar att det ännu inte syns några tecken på mättnad.
“När Dagens Media nu [för tredje året i rad] frågar mediehusen om färska siffror kring hur tillväxten för de digitala prenumerationerna ser ut står det klart att kurvan fortsätter uppåt för samtliga.”
2. Aller Media skrotar betalväggen – Dagens Media
I slutet av 2018 lanserade Aller Media sin digitala betallösning. Svensk Damtidning var först ut. Nu läggs Aller Medias digitala prenumerationstjänst Plus, med cirka 2000 betalande kunder, ner. Tjänsten är inte tillräckligt lönsam.
“Vi har en kultur av att kontinuerligt testa och utvärdera nya lösningar och produkter. När det gäller digitala b2c-intäkter måste vi hela tiden ställa detta mot alternativa intäkter relaterat till räckvidd. Baserat på detta är den befintliga lösningen för Plus-tjänsterna inte tillräckligt lönsam. Vi pausar därför Plus-tjänsterna och tittar nu på att utveckla en egen teknisk lösning där vi kan äga hela värdekedjan.”
3. Åtgärder från Readly: Minskar personalstyrkan och höjer priser – Dagens industri
Magasinstjänsten Readly, som har kollapsat på börsen det senaste året, vidtar flera åtgärder för att minska kostnaderna. 30 tjänster försvinner samtidigt som prisökningar införs på flera marknader.
“Som en del av åtgärdsprogrammet kommer Readly också att höja priset på ytterligare marknader under 2022. I december genomfördes en höjning av prenumerationspriset i Storbritannien från 7,99 till 9,99 pund, det vill säga från 97 till 121 kronor.”
4. Namnet Nent går i graven: ”Mer än ett namnbyte” – Dagens industri
Fyra år efter att Nent separerades från MTG sker nästa stora omställning i bolaget. Och i samband med det skrotas också namnet. ”Det var inte ett dåligt namn, men vi behövde några år att sätta strategin”, säger Anders Jensen, vd för det som nu ska bli Viaplay Group – där ”streaming first” är ledord.
“”Men det är mer än ett namnbyte. Det är ett ’statement’ på vår ambition att bygga ett internationellt bolag. Vi ska in i 16 länder nu och det slutar troligtvis inte där”, säger Anders Jensen och förklarar att det nordiska innehållet är grunden, men långt ifrån allt. Att målet skulle vara att bli en ”Nordiskt Netflix” håller han därför inte med om.””
5. Schibsted flyttar ytterligare sju poddar till Podme – Medier24
Mediekoncernen Schibsted flyttar nu över ytterligare sju poddar, från bl.a.norska VG och Aftonposten, till prenumerationsplattformen Podme. Dessförinnan fanns 26 Schibsted-poddar i Podmes katalog.
“For Aftenposten er dette en mulighet for å bygge flere og mer ressurskrevende lytteropplevelser, som vi vet at lesere og lyttere ønsker seg.”
VECKANS ANALYSER
1. Felutskick och avsaknad av strategier – så står sig tidskrifternas digitala abonnemang – Dagens Media
Tidskrifterna är outvecklade när det gäller flödena kring digitala prenumerationer, men samtidigt är många digitala erbjudanden fortfarande i sin linda, skriver Dagens Media i en genomgång.
“När det gäller b2c är det vanligare att knyta den digitala läsningen till en printprenumeration. Bonnier erbjuder exempelvis digital läsning av sina magasin via appen Arcy, om användaren redan har en printprenumeration. Detsamma gäller Egmont som erbjuder digital läsning via appen Flipp, men även Aller Media som har appen Pling.”
2. Kommentar: “Readly är en kapsejsad skuta utan kapten” – Dagens industri
Magasintjänsten Readly har lyckats med konststycket att radera 85 procent av sitt börsvärde sedan noteringen i slutet av 2020 och det är svårt att motivera småsparare att tro på en vändning för bolaget när ingen annan ägare tycks göra det, skriver Dagens industri.
“Aktörer som Readly måste alltså inte bara bevisa sitt existensberättigande för konsumenter, utan även olika samarbetspartner. Det är en svår balansgång och nu försöker bolaget med konststycket att höja sina priser i fler länder, efter att ha ökat priset med över 20 procent i Storbritannien, samtidigt som det är i desperat behov av nya användare.”
3. “CNN+ känns som Quibi” – Vulture
CNN+, nyhetskanalens storsatsning på en streamingtjänst, har likheter med Quibi, en högprofilerad streamingtjänst för korta klipp som dukade under trots stora finansiella satsningar, skriver Vulture.
“While it’s far too early to reach any definitive judgements, CNN+ in its formative phase feels somewhat like the Quibi of streaming news: Lots of money has been spent, big stars are onboard, but it’s hard to figure out just what the service is supposed to be and why a large number of people will want to pay for it.”