Mediesverige Vecka 14-2021

By  Recuro
Apr 7th 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. Acast-grundarna vill “riva betalväggar” med nytt bolag – Breakit

Med sitt nya bolag Sesamy vill grundarna bakom podcastappen Acast "riva världens betalväggar" och istället låta kunderna köpa innehåll styckvis. Först ut blir ljudböcker, men målet är att bredda sig till musik, film, tv-serier och nyheter.

“Vi börjar med ljudböcker eftersom det är en marknad där bara plattformarna är nöjda. De andra två parterna i ekosystemet är inte nöjda. Många förlag tycker de får för lite betalt för böckerna, och för de kunder som inte är storkonsumenter blir det väldigt dyrt att bara lyssna på en halv ljudbok i månaden [...]”

Läs mer

2. Acast gör nytt försök med betalmodell - Dagens Media

Acast lade ned sin premiumtjänst år 2019. Nu gör poddappen en ny satsning – som ska ge innehållsskapare intäkter från alla öppna podcastspelare.

“Den förra betalmodellen var det lätta sättet att bygga en produkt. Vi såg att formatet fungerade, men det blev tydligt att alla lyssnare inte finns i Acast-appen. Och den stora lärdomen var att det var få som var beredda att byta app”

Läs mer

3. Clubhouse inför dricks till skapare - TT

Den omtalade ljudappen Clubhouse ska införa en funktion som låter användare skicka pengar till andra användare vars innehåll de vill stödja – det vill säga en sorts decentraliserad modell för lyssnarintäkter.

“I uttalandet säger Clubhouse att "100 procent" av pengarna någon skickar kommer att gå till användaren. En mindre avgift för själva överföringen ska gå till företaget som Clubhouse anlitar för att göra överföringen möjlig. Inga pengar ska gå till Clubhouse.”

Läs mer

4. Projekt ska göra pappersläsare på landsbygden till digitala läsare – Journalisten

Ett nytt projekt inom Gota Media ska transformera papperstidningsläsare på landsbygden till digitala läsare. Det ska ske med hjälp av coronasäkrade utbildningsträffar utomhus, där bland annat en iPad ingår i prenumerationen.

“Gota Media landsätter nu – med hjälp av mediestödspengar på strax över 3,2 miljoner kronor – ett projekt under namnet ”Digital landsbygd”.”

Läs mer

5. Netflix tappar marknadsandelar i USA – trots rejäl tillväxt - Daily Mail

I fjol tappade Netflix 9 procentenheter av sina marknadsandelar i USA – trots att antalet kunder ökade med 36 miljoner. Skälet är såklart att konkurrenterna – däribland Disney+ som lanserades under 2020 – växer snabbare.

“Disney+ passed 100 million global subscribers within 16 months of launching, a feat that took Netflix a decade to reach.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Nu byggs Twitter 2.0 – med premiumfunktioner - Dagens Media

Likt alla de stora annonsberoende företagen så försöker Twitter skaffa sig fler intäktsben. Ett av dem är premiumfunktionen som testas under 2021, skriver Ola Andersson i en analys.

“En Twitter-prenumeration skulle kunna ge innehållsskapare och e-handlare premiumfunktioner inom alla dessa områden.”

Läs mer

2. Analys: Ljudets guldålder är här – och Spotify har ledartröjan - TheFix

"Socialt ljud" har blivit hett efter Clubhouse lansering och flera techjättar planerar att lansera kloner. Bäst position har Spotify som nyligen köpte sportljud-appen Locker Room, skriver TheFix i en analys.

“Spotify already owns Anchor, a platform for creating and hosting podcasts for free. Now the streaming giant will have the complete stack for any creator (or newsroom) to be able to stream live, record and distribute for future listening.”

Läs mer

3. Thomas Baekdal: Utmaningarna när alla publicister vill kapitalisera på nyhetsbrev - Dagens Media

Trenden är tydlig – många vill kapitalisera på sina nyhetsbrev. Men hur ska man egentligen tänka för att som publicist nå framgång? Medieanalytikern Thomas Baekdal analyserar tre trender och hur dessa påverkar betalbrevsmarknaden.

“[...) Om människor betalar för det, måste [öppningsgraden] vara 100 procent. För om någon inte öppnar nyhetsbrevet de betalar för så är det bara en tidsfråga innan de säger upp prenumerationen. Ett oöppnat premiumnyhetsbrev är lika med framtida churn.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram