Mediesverige Vecka 10-2021

By  Recuro
Mar 9th 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

VECKANS NYHETER

1. TTELA satsade på kvalitetsjournalistik – nu ökar upplagan - Journalisten

TTELA, dagstidningen vars spridningsområde är kommunerna Trollhättan, Lilla Edet, Vänersborg och Mellerud, ökade upplagan med 7 procent under 2020 – och 43 procent av prenumerationerna är nu digitala.

"Under 2020 genomförde TTELA (Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns Allehanda) satsningar på lokal fördjupad kvalitetsjournalistik, livesändningar, poddar och granskningar. Resultatet överträffar alla förväntningar."

Läs mer

2. Kritik riktas mot Viaplays slopade sportpaket - Dagens Media 

Nent-ägda Viaplay lovade gamla kunder att de fortsatt skulle få betala 199 kronor i månaden för Viaplays sportpaket så länge de behöll abonnemanget. Men nu har tv-huset ändrat sig, vilket lett till kritik.

“Det gäller enbart ett fåtal kunder som i många år haft ett pris som är väsentligt lägre än övriga kunders. Det har varit orättvist mot alla våra andra kunder och något som vi nu rättar till.”

Läs mer

3. Spotify spås bli större än Apple på poddar under 2021 - 9to5Mac

Spotify, som de senaste åren hårdsatsat på poddar genom förvärv av bolag och lansering av exklusiva poddar, spås av flera analytiker få utdelning för satsningen i år. Baserat på tillväxten väntas den svenska poddtjänsten gå om Apple i antalet månatliga lyssningar under 2021 (28,2 miljoner jämfört med 28 miljoner)..

“Over the next two years, eMarketer believes Spotify will increase its monthly podcast listeners in the US to 37.5 million, while Apple will be at 28.8 million.”

Läs mer

4. Corren ökade antalet digitala prenumeranter rejält under 2020 - Corren

Förra året ökade Corren antalet digitala prenumeranter med 27 procent, skriver Maria Kustvik som är chefredaktör för lokaltidningen.

“Den digitala transformeringen förändrar människors mediavanor och mobilen har blivit en viktig kanal för att nå ut med vårt innehåll.”

Läs mer

5. Undersökning: Spotify lockade flest nya prenumeranter under pandemiåret - Dagens Media

Det brittiska fintechbolaget Revolut har med hjälp av data från sina 150 000 svenska användare tagit reda på hur många streamingprenumerationer som nytecknades i fjol. Under helåret ökade antalet med 30 procent. Populäraste tjänsten var Spotify.

“Sett till Sverige ökade antalet prenumerationer med 30 procent under helåret 2020 med en topp 16 procent augusti-september, men en nedgång med två procentenheter oktober-november.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER

1. Paramount plus till Sverige – så ska streamingaktören locka abonnenter - Dagens Media

Paramount plus lanseras som fristående streamingtjänst i mars. För Dagens Media berättar den nordiska chefen Jesper Dahl om Paramount Plus lågprisstrategi och utmaningar.

“I förra veckan, i samband med ett investerarevent i USA, meddelades att priset i Sverige kommer att ligga på 69 kronor i månaden. Det är samma prisnivå som även Disney plus gick ut med vid lanseringen i september 2020.”

Läs mer

2. “Substack-skribenterna blir miljonärer på lojala läsare” - Dagens Media

Populariteten för nyhetsbrev från högprofilerade journalister tyder på att det finns ett hål att fylla på den traditionella mediemarknaden. Men trenden har också väckt en befogad oro, skriver Martin Gelin, som är Dagens Nyheters korrespondent i New York, i en analys i Dagens Media.

“Plattformen Substack, en användarvänlig tjänst för att skapa egna nyhetsbrev, har under året blivit synonym med en våg av högprofilerade amerikanska journalister, som lämnat traditionella mediehus och breda plattformar för att i stället göra solokarriär i din inbox.”

Läs mer

3. Prenumerationsekonomin har vuxit 435 procent på nio år - What’s New in Publishing

Storleken på prenumerationsekonomin – som omfattar många branscher – har nästan sexfaldigats de senaste nio åren, enligt data från prenumerationsplattformen Zuora. Samtidigt växer viljan att betala för nyheter och information och publicister växte sin prenumerationsaffär med 16 procent globalt under 2020.

“The average revenue per user rate for subscription businesses increased to 18% in Q4 2020 from 14% in Q4 2019.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram