"Livesporten fungerar jättebra"

By  Recuro
Aug 29th 2023
Read time: 
4 minutes
Table of contents
VECKANS NYHETER

1. Stampen aviserar nya sparpaket – Dagens Media

De digitala intäkterna växer med 15 procent, men en hårt ansatt annonsmarknad och ett svårt makroekonomiskt läge får nu tidningshuset Stampen att lansera ytterligare besparingsåtgärder efter årets andra kvartalsrapport.

“En personalminskning skulle genomföras både via uppsägningar och ett erbjudande om avgångsvederlag och gäller samtliga titlar inom koncernen. Målet var att 25 tjänster skulle bort. Hur ett nytt sparpaketet kommer att se ut i nuläget är dock inte klart.”

Läs mer

2. Breakit ökar omsättningen men vinsten faller – Dagens Media  

“Breakit har släppt årsredovisingen för 2022. Omsättning ökar men vinsten minskar – samtidigt går läsaraffären – som växte från 5,4 till 8,6 miljoner kronor – bäst bland intäktsbenen.   

“Vi har på många sätt bara skrapat på ytan kring vad vi kan göra när det kommer till läsarintäkter. Vår redaktion är starkare än någonsin tidigare och vår tjänst och journalistik blir bättre för varje vecka som går.”

Läs mer

3. Netflix fortsätter öka antalet prenumeranter – The Verge

Enligt data från analysföretaget Antenna adderade Netflix 2,6 miljoner prenumeranter i juli, vilket är "högre än normalt". Det är mindre än ökningen i prenumeranter som Netflix såg i juni, men ändå ett tecken på att bolagets krafttag mot lösenordsdelning faktiskt fungerar, skriver The Verge.

“Netflix saw 2.6M gross adds in July 2023, elevated compared to normal, but -25.7% from its big June 2023.” 

Läs mer

4. Vice-journalister startar ny prenumerationssajt – 404 Media    

Tidigare i vår gick tidningen och sajten Vice i konkurs, efter många turer. Nu har fyra journalister från den Vice-ägda sajten Motherboard dragit igång techsajten 404 Media som till hundra procent ska drivas av läsarintäkter från prenumeranter.

“Our reporting has previously shut down surveillance companies, introduced the world to deepfakes, got right-to-repair legislation passed, changed policies at major social media platforms including Reddit and Facebook, and got hundreds of millions of dollars of fines levied against some of the most significant companies in the world.”

Läs mer

5. Många tidningar har svårt att mäta läsare som kringgår deras betalväggar  – Digiday   

För några år sedan började fler publicister att stänga smitvägar som tillät läsare att kringgå deras betalväggar. Men det är fortfarande en utmaning för förlag att mäta och blockera personer som hittar kryphålen, skriver Digiday.

“Publishers can see if anonymous users (those not subscribed or registered) are reading premium content or reading more pages than a metered paywall allows, said Arvid Tchivzhel, managing director at Mather Economics’ digital consulting practice. He estimates about 4-5% of readers are doing this.”

Läs mer

6. Kajsa Ekis Ekman startar digitalt samhällsmagasin – Dagens Media   

Kajsa Ekis Ekman drar igång samhällsmagasinet Parabol. Att låsa innehållet bakom en betalvägg är enligt sajten inte aktuellt. För att finansiera verksamheten uppmanas läsarna att teckna en stödprenumeration, eller att skänka pengar. Skribenterna får i dagsläget inget betalt. 

“Saken är att vi vet att alla hade inte prenumererat, och det hade gjort att texterna inte kunde nå så många som de förtjänar. Vi vill kunna erbjuda våra skribenter stor spridning i breda lager. Vi vill inte heller att de som går in på sidan ska störas av pop up-fönster, kakor eller annat utan här är det texterna som ska vara i fokus.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER 

1. TV4-chefen bygger om: ”För många erbjuder för lika” – Dagens industri 

TV4 går en osäker höst och vinter till mötes, skriver Dagens industri. Inte nog med att ägarbolaget Telia byter vd – och med det eventuellt synen på tv- och medieverksamheten. Ett större sparpaket ska dessutom sjösättas parallellt med att premiumtjänsten C More läggs ned och flyttar in i TV4 Play.

“Nya TV4 Play har varit igång i en dryg vecka och Mathias Berg målar redan upp det som en tidig framgång. ”Vi har haft rekord i nya unika användare på TV4 Play och 60 procent av försäljningen har varit på det vi kallar TV4 Play+”, säger han, och syftar på det billigaste betalpaketet av TV4 Play som kostar 59 kronor, där vissa serier och filmer ingår men där det också visas reklam.”

Läs mer

2. Expressens chefredaktör om prenumerationsaffären: "Livesporten fungerar jättebra" – Dagens Media

I en längre intervju med Dagens Media berättar Expressens chefredaktör Klas Granström bland annat om tidningens digitala och betalda prenumerationer. Antalet abonnenter på premiumerbjudandet låg i februari på 150 000. Klas Granström säger att siffran är högre i dag, men att den ligger under 200 000.

“Sporten är ju ett satsningsområde, och Livesporten fungerar jättebra. Det är delvis nytt för oss, och vi utvecklar erbjudandet genom att lägga till nytt innehåll och nya rättigheter. Där ser vi också tillväxt.”

Läs mer

3. Betalväggstidningar har längst lästid bland brittiska nyhetsappar – Press Gazette

Press Gazette har sammanställt sin kvartalsvisa ranking av de mest populära nyhetsapparna i Storbritannien, med hjälp av data från Ipsos Iris. Apple News är den mest använda appen, med 13,5 miljoner månatliga användare. Men The Times, med Sunday Times, och The Telegraph som båda ligger bakom betalvägg har längst lästid, med 483 respektive 467 minuter i snitt per månad.

“Topping the list for overall time spent was BBC News (2.3 billion minutes in July, up 18% year-on-year), followed by Apple News (1.4 billion minutes, up 5%).”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram