"Landsortspressens analyser är alltför enkla" + mer

By  Recuro
Mar 28th 2023
Read time: 
4 minutes
Table of contents
VECKANS NYHETER
1. Tre veckor efter lanseringen: 7 400 har köpt Bonniers "superpaket" - Dagens Media

Internt på Bonnier har siffror presenterats över hur “superpaketet” +Allt, som samlar DN, Expressen och 40-talet lokala titlar, hittills har konverterat. Dagens Media har tagit del av underlaget och kan konstatera att drygt hälften har dragits in från lokaltidningarna.

“Och de första tre veckorna har gått bra, det ska enligt Dagens Medias källor, ha kommunicerats på ett månadsmöte för Bonnier News Local idag. För flest kunder har nämligen kommit in just den vägen. Av de totalt 7 400 köp som har gjorts hittills har 3 600 gjorts på någon av lokaltidningarna [...]”

Läs mer

2. Disney+ höjde priserna rejält – 94 % av kunderna stannade kvar ändå - Wall Street Journal 

I december höjde Disney+ abonnemangspriset med 38 procent, eller 3 dollar i månaden. Trots det valde 94 procent av kunderna att stanna kvar hos streamingtjänsten, enligt data som Wall Street Journal refererar till. Samma data antyder dessutom att det finns utrymme för ytterligare prishöjningar.

“In our zeal to grow global [subscriptions], I think we were off in terms of that pricing strategy, and we’re now starting to learn more about it and to adjust accordingly,” [CEO Robert] Iger said last week at a conference hosted by the investment bank Morgan Stanley . “We have a lot of rationalization to do from a pricing perspective, but that’s one path to profitability.”

Läs mer

3. Amerikansk myndighet vill göra det enklare att avsluta prenumerationer – Nieman Lab

FTC, USA:s konsumentskyddsmyndighet, har nu lagt fram ett förslag, “click to cancel”, som ska göra det enklare för amerikanska konsumenter att avsluta en prenumeration. Två konkreta effekter är att gratisabonnemang inte ska kunna övergå till betalabonnemang utan kundens samtycke, liksom att det inte ska få vara svårare att avsluta en prenumeration än att teckna en.

“If you can sign up online, you must be able to cancel on the same website, in the same number of steps,” according to the FTC. Sellers must also “take ‘no’ for an answer” instead of continuing to pitch new offers when customers call to cancel a subscription.” 

Läs mer

4. Bonnier News äger 75 procent av Readly – fortsätter att sträva mot mer ägande – Dagens Juridik

I början av december lade Bonnier News ett bud på magasinstjänsten Readly. Budet har sedan vid flera tillfällen har höjts och förlängts för att locka fler aktieägare att acceptera. Ambitionen om att köpa 90 procent av aktierna nås inte – men tidningskoncernen går in som huvudägare med drygt 75 procent av aktierna och har som mål att utöka ägandet.

“Vi ser fram emot att tillträda som huvudägare i Readly med 75,4 procent av aktierna och i den rollen arbeta för att driva igenom de åtgärder som vi bedömer vara rätt för bolaget.”

Läs mer
VECKANS ANALYSER 
1. Schori: "Peak prenumeration" är absolut inte nådd - Dagens Media 

Påståendet om att vi skulle ha nått toppen av digitala prenumerationer finner Martin Schori, biträdande redaktionschef för Aftonbladet, närmast skrattretande. Men vi måste sluta med att bara göra ”papperstidning på nätet” och faktiskt sätta de unga läsarnas behov i centrum, menar han i en analys i Dagens Media.

“Om vi tänker oss en framtid med superrelevanta, innovativa nyhetsprodukter med en fantastisk användarupplevelse, då känns det ganska bra plötsligt. Då kommer vi sannolikt hitta lösningen till en annan extremt strategiskt viktig fråga på köpet: att vinna de unga målgrupperna.”

Läs mer

2. New York Times spelprenumeranter är mer lojala än andra – Digiday

Efter att New York Times i fjol köpte Wordle för 1 miljon dollar har ordspelet bidragit till att tidningen fått "tiotals miljoner" nya användare, enligt NYT:s spelchef Jonathan Knight. Att bearbeta den här gruppen användare – och andra som lockas in av spel – blir allt viktigare för tidningens mål att nå 15 miljoner unika prenumeranter till år 2027.

““If you’re a subscriber, and on any given week, you engage with both news and games, the likelihood that you’re going to retain [your subscription] over a long period of time is much higher,” said Knight.”

Läs mer

3. Melesko: Landsortspressens analyser är alltför enkla - Dagens Media

Stefan Melesko, docent i medieekonomi, borrar ned sig i tidningsbranschens kärnfråga – transformationen från print till digitalt. Är den valda vägen med all tyngd på digitala läsarintäkter verkligen rimlig och kommer de digitala intäkterna att täcka kostnaderna?, frågar han sig i en analys i Dagens Media.

“Utvecklingen till en digital transformering går långsamt. Oklara strategival förbättrar inte läget. Vilka testar till exempel andra tankar kring betalväggen än giljotinprincipen?”

Läs mer

4. Bonnier News vd: Därför bör Readly avnoteras - Dagens Media

Den nya majoritetsägaren Bonnier News har än så länge misslyckats med att knipa 90 procent av Readlys aktier och att avnotera bolaget. I en intervju med Dagens Media utvecklar Bonnier News vd Andersson Eriksson varför han tycker att Readly skulle passa bättre i en privat miljö än på börsen.

“Readly har historiskt haft en ambition att växa kraftigt och investerat väldigt mycket i marknadsföring för att vinna nya kunder. Sedan har pengarna börjat ta slut, det är också svårare att resa kapital och pengar är dyrare. Då har Readly, som många andra bolag, börjat slå om och dra ned på marknadsinvesteringarna och försöka nå lönsamhet. Utmaningen som Readly har är att i dagsläget har man för liten skala för att kunna få affären lönsam som ett fristående bolag, sannolikt.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram