“Därför är innehållet viktigare än någonsin” + mer! 

By  Recuro
Nov 15th 2022
Read time: 
4 minutes
Table of contents
🗞️
VECKANS NYHETER
1. Spotifyveteran lanserar digital nyhetsplattform - Dagens industri 
Med 66 miljoner kronor i riskkapital i ryggen lanseras nu Informed på bred front i Europa. Nyhetsplattformen har en gratis- och en betalversion och erbjuder kurerad och högkvalitativ journalistik från bland annat Wall Street Journal, New York Times och The Economist.

”Jag tror tajmingen är bra. Vi lyckades ta in bra med kapital i starten och jobba med publicister på deras villkor. Tidningarna lyckas ju ta betalt på nätet i dag, och ser sig nu om efter nya sätt att bredda sin distribution. Jag tror det funnits en övertro på vad man kan göra med en algoritm och tror att ett mänskligt kurerat innehåll ligger i tiden.”

Läs mer

2. Stor omorganisation väntar inom sälj och läsarintäkter på Bonnier News – övertalighet kan vänta - Dagens Media
Bonnier News – som aviserade en stor omorganisation i början av året – ska nu slå ihop läsarintäktsorganisationen med säljet. Runt 100 tjänster berörs och fackliga förhandlingar har inletts.

“River man upp den här nya organisationen nu? – Nej, utan tvärtom är den fröet till det vi gör nu. När vi etablerade läsarverksamheten som en enda läsarverksamhet började vi jobba enligt den operativmodellen. Den fortsätter vi nu på och utökar hela det arbetssättet.”

Läs mer

3. Readly växer i tredje kvartalet - Dagens Media 
Magasinstjänsten Readly ökar intäkterna med 23,8 procent till drygt 147 miljoner kronor i årets tredje kvartal jämfört med tredje kvartalet 2021. Samtidigt ökar antalet fullt betalande prenumeranter med 2,4 procent till 446 861 stycken.

“Det har varit en händelserik period där vårt innehåll ökat i attraktionskraft via bland annat fler dagstidningar, poddar och samarbetet med Disney. Vi ser stabiliseringen i vår prenumerantbas som ett tidigt tecken på hur vårt fokus på förbättrad kundupplevelse bidrar till en organisk tillväxt.”

Läs mer
4. Twitter pausar betalda verifieringar efter att funktionen missbrukats - CNBC
En av de första sakerna Twitters nya vd och ägare Elon Musik gjorde efter förvärvet var att lansera en betaltjänst för att verifiera användare. Men bara efter några dagar pausades funktionen, eftersom den missbrukades av användare som låtsades vara personer de inte är.

“The paid subscription service led to a plethora of pranksters creating imposter accounts on Twitter. It left the platform even more ripe for misinformation, and many cheaply acquired checkmarks were used to impersonate brands, politicians and celebrities with unflattering messages.” 

Läs mer

5. Storytel tar in 400 Mkr i nyemission – finsk förlagsjätte går in i bolaget - Dagens industri 
Den riktade emissionen var kraftigt övertecknad och Storytels två största aktieägare, EQT Public Value Investment och Roxette Photo, tillsammans med den finska strategiska investeraren Otava har åtagit sig att teckna.

“Vi är särskilt glada över att välkomna Otava Ltd, en ledande finsk förlags- och medieägare, som ny aktieägare och ser fram emot att utforska möjligheter att fördjupa vår relation på den snabbt växande finska ljudboksmarknaden.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER 
1. Viaplay: Kunderna tål prishöjningar - Dagens industri 

Tv- och strömningsbolaget Viaplay har haft det motigt på börsen. Men vd:n Anders Jensen har en plan för att vända trenden: fortsätta att växa och samtidigt ordna högre snittintäkt per kund.

“I Norden har vi gjort ett antal prishöjningar, till exempel i Norge när vi fick in Premier League-rättigheterna. Vi märker i stort sett ingen ökad ’churn’ (kunder som säger upp sitt abonnemang, Di:s anm.) efter prishöjningarna i Norden.”

Läs mer


2. Baekdal: Därför är innehållet viktigare än någonsin - Dagens Media

I en värld där konsumenterna rör sig från klassiska tv-paket till streamingtjänster blir innehållet allt viktigare. I Dagens Media beskriver medieanalytikern Thomas Baekdal tre trender som ligger bakom beteendet.

“Se det från ett trendperspektiv, och specifikt från ett licensieringsperspektiv. Plötsligt har behovet av att licensiera rätt innehåll blivit betydligt viktigare och mycket mer akut. Som streamingaktör kan du inte längre licensiera på samma sätt som förut, nu måste du göra det på ett vis så att människor känner att de har tillräckligt mycket att titta på, när som helst, för att människor ska stanna kvar som en aktiv abonnent.”

Läs mer


3. USA:s största magasin tappar i print – men växer digitalt – Press Gazette

Press Gazette har gått igenom data över USA:s 50 största magasin och funnit antalet printprenumerationer minskade med 11 procent under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Men den betalda digitala läsningen växte samtidigt med 28 procent.

“Strongest for digital circulation growth, meanwhile, were TV Guide Magazine, Golf Magazine and Allure. TV Guide Magazine digital subscriptions were up some 20 times compared to 2021, growing from 8,058 to 154,540. It was followed by Golf Magazine which saw the number of average digital issues surge from 24,523 in the first half of 2021 to 351,328 during the same period in 2022.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Aug 25th 2023
Read time: 
1 minute

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram