Betalvägg och styckesköp av artiklar väntar när Kvartal blir aktiebolag + mer!

By  Recuro
Nov 1st 2022
Read time: 
4 minutes
Table of contents
VECKANS NYHETER
1. Aftonbladets Plustjänst integreras i nyhetsorganisationen – Dagens Media 
I den tidigare organisationen har Jim Jaber varit Pluschef på den separata delen nyheter. När Plus framöver integreras kommer samtliga avdelningar på nyheterna att leverera plusmaterial. Samtidigt utses Jim Jaber till ny nyhetschef på Aftonbladet.

“Vi har de senaste åren noterat stor framgång med Plus i nyhetskärnan av Aftonbladet och ser en ökad betalningsvilja för vår journalistik. Det gör att vi nu är redo att växla upp och integrera Plus-journalistiken på riktigt i vår organisation.”

Läs mer

2. Medieuppgifter: Twitter kan börja ta betalt för verifieringsikonen – Dagens industri
Mikrobloggen Twitter planerar börja ta 20 dollar per månad i betalt för stämpeln för användare som vill försäkra sina läsare om att avsändaren är verifierad, rapporterar technyhetssajten The Verge.

“Användare som nu är verifierade har 90 dagar på sig att teckna en ny prenumeration till den högre kostnaden, annars kommer de förlora sin verifieringsstämpel, skriver technyhetssajten.”

Läs mer

3. Svensk startup gör app för prenumeration på finansinfluencers – Breakit
Allt fler följer influencers med fokus på privatekonomi. Nu skapar tidigare ledare på Bambora och Trustly FinFollow – en mötesplats där användarna delar aktieportföljer med varandra i realtid. Appen är gratis att ladda ner, men sen är tanken att den som delar ska ha möjlighet att kunna sätta sitt eget pris på portföljen.

“Vi vill få användarna att kunna dela sina portföljer på det sätt som passar dem. Vissa lägger ner huvuddelen av sin vakna tid på att analysera marknaden och vill på goda grunder kunna ta betalt för sin kunskap. Det kommer vi möjliggöra med FinFollow.”

Läs mer
4. Spotify anklagar Apple för att motarbeta ljudbokstjänst – Dagens industri
Spotify avfyrar en ny salva mot Apple och anklagar teknikjätten för att aktivt motarbeta deras nya ljudbokstjänst i USA. I ett långt blogginlägg förklarar Spotify att deras användare nu tvingas gå igenom upp till tio olika steg innan de kan lyssna på en ljudbok i appen, i stället för att kunna klicka hem dem med ett knapptryck.

“Spotify anser att reglerna i Apples appbutik Appstore gör processen att köpa en ljudbok alldeles för ”komplicerad och förvirrande”. Bolaget får nämligen inte erbjuda användarna köp direkt i sin egen app, om de vill slippa dela med sig av upp till 30 procent av intäkterna till Apple.” 

Läs mer

5. Vinstras för Schibsted News Media – men digitala prenumerationer ökar – Dagens Media 
Schibsted News Media, där bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet ingår, minskat sitt rörelseresultat med 59 procent, till 101 miljoner norska kronor, jämfört med motsvarande period i fjol. Skälet är stigande papperspriser och högre elkostnader. Samtidigt ökar de digitala prenumerationsintäkterna med 18 procent till 403 miljoner NOK.

“Besparingar ska främst göras inom printaffären. Schibsteds koncern-vd Kristin Skogen Lund säger vid kvartalspresentationen att hon inte kan specificera exakt var besparingarna ska ske under nästa år, men framhåller att Schibsted redan har implementerat besparingar om 200 miljoner norska kronor i år. Man ser dock över exempelvis om det finns utrymme för prishöjningar eller förändringar i distributionen.”

Läs mer

6. Spotify adderade sju miljoner betalande prenumeranter senaste kvartalet – Mediavision
Den svenska ljudtjänsten överträffade tillväxtförväntningarna under årets tredje kvartal och adderade sju miljoner betalande prenumeranter. Totalsumman är nu 195 miljoner. Samtidigt ryktas det att Spotify kan vara på väg att lansera en “Platinum Tier” vilket skulle kunna inkludera bland annat bättre ljud och färre annonser i poddarna, skriver Mediavision.

“The new tier presented in the survey, named “Platinum”, included HiFi audio, a headphone tuner, “Studio Sound,” “Library Pro,” “Playlist Pro,” and limited ads for podcasts. The price of “Platinum” was set at USD 19.99 per month – double the price of today’s individual Premium tier.”

Läs mer

VECKANS ANALYSER 

1. Betalvägg och styckesköp av artiklar väntar när Kvartal blir aktiebolag – Dagens Media 

Kvartal överger stiftelseformen och tas över av ett aktiebolag. I samband med det görs flera nyrekryteringar och en betalvägg sjösätts. Vd:n Ludde Hellberg och chefredaktör Jörgen Huitfeldt berättar för Dagens Media om strategin och tillväxtplanerna.

“Vi lanserar en betalvägg bakom vilken vi lägger delar av materialet. Men det blir också möjligt att köpa enskilda artiklar. Något vi är relativt ensamma om tillsammans med Breakit.”

Läs mer

2. Så kan publicister dra nytta av dynamiska betalväggar – What’s New in Publishing

Dynamiska betalväggar, som anpassar sig efter användarnas beteende för att begränsa tillgången till innehållet, ger publicisterna som använder dem tillgång till mer personliga och relevanta prenumerationspitchar, skriver What’s New in Publishing i en genomgång av konceptet. 

“For example, a reader who avidly consumes sports content from a publisher using a dynamic paywall may see the paywall go up after consuming a lesser number of sports-related articles compared to other topics.”

Läs mer

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram