Så kan nya redaktionsstödet lyfta prenumerationsafffären

By  Ola Henriksson
Oct 5th 2020
Read time: 
2 minutes
Table of contents

Det senaste tillskottet till mediestöd för allmänna nyhetsmedier är ett renodlat redaktionsstöd. Det presenterades före sommaren som ett av stödpaketen i samband med corona och detaljerna offentliggjordes i början av augusti. Ansökningsperioden är fram till och med den 15 oktober 2020.

Sammanlagt 500 miljoner ska fördelas till de sökande medieföretagen, fördelade i en trappstegsmodell där mindre företag kan få max 2,5 miljoner kronor och större medieföretag max 25 miljoner kronor.

Medan tidigare stöd har fokus på lokaljournalistik samt innovation och utveckling, är det nya stödet ägnat enbart för redaktionella kostnader. Till sådana räknas t.ex. lön för redaktionell personal, kostnader för inköpt material och frilansmaterial, enligt föreskrifterna från MPRT.

På samma sätt som kräsna konsumenter betalar mer för bättre skor, kommer betalningsviljan öka, med bättre innehåll. Så resonerar New York Times tidigare VD Mark Thompson, som i höstas slutade på sin post och under sina åtta år som VD sett antalet digitala prenumeranter för tidningen öka från en halv miljon till över sex miljoner. En tydlig satsning på redaktionell kvalitet är en av förklaringarna till framgången.

Andra tidningsledare som satsat på redaktionell upprustning gör samma koppling mellan kvalitetsinnehåll och tillväxt i digitala prenumerationer, exempelvis DN:s Peter Wolodarski eller SvD:s Anna Careborg.

[elementor-template id=”2733″]

Men det hjälper inte att göra mer av samma. Om en redaktionell satsning ska få utväxling i den digitala prenumerationsaffären måste publiceringarna följas upp med avseende på engagemang och konverteringar. Finns det en existerande prenumerationsaffär finns säkert också viss samlad insikt i vilket innehåll som konverterar. Utmaningen är att hitta det ni inte gör idag, som har kraft att både konvertera och behålla prenumeranter på lång sikt. Här behövs experiment och nysatsningar, vilket ett nytt redaktionsstöd kan bidra till.

Behöver du hjälp att analysera innehåll mot konvertering och engagemang, tveka inte att ta kontakt med Recuro.

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram