Trots att jag jobbat länge med utveckling av digitala medier, bläddrar jag fortfarande i tidningar vid mitt köksbord. För mig är det mest en sedan barnsben ingrodd vana, men jag tror att jag tillhör den sista generationen där det är naturligt att det finns en papperstidning på frukostbordet.
Ett avbrott i en 70 år lång tryckt utgivning, som väckt rubriker senaste tiden är Ikeas beslut att sluta trycka sin katalog. Företagets försäljning online ökade under förra året med 45 procent, och nedläggningen av katalogen ger möjligheter till ytterligare satsningar på digitala kanaler.
Tryckta medieprodukter kommer säkert finnas kvar länge än, men för varje medieföretag som vill optimera sin affärsmodell, bör det här vara en högaktuell fråga. För åtta år sedan försvann persondelen av telefonkatalogen i Stockholm. Vem saknar den idag? Medievanor och digitala verktyg har utvecklats i snabb takt, och aldrig har det varit större möjligheter att faktiskt på allvar utvärdera sin tryckta utgivning.
Brittiska Independent tog det modiga steget 2016. Studier visade att räckvidden sjönk drastiskt, men den digitala omställningen har möjliggjort en internationell expansion och nu visar man svarta siffror för tredje året i rad. Bland annat ett tydligt fokus på att driva trafik och engagemangsmått för att konvertera trafiken till prenumerationer, ligger bakom vändningen.
Dagens Media, vars första nummer kom ut 1998, ska under 2021 inte längre distribueras som tryckt produkt. Framöver kommer man istället att samla krafterna kring nya digitala satsningar. Intressant i den satsningen är en klar förstärkning av premiuminnehåll som temanummer, guider, rådgivning och expertanalyser.
[elementor-template id=”2733″]
Till och med Dagens Nyheter vågar lyfta frågan. I planeringen för det uppmärksammade temanumret med Greta Thunberg väckte utvecklingschefen Martin Jönsson frågan om upplagan på grund av miljöskäl enbart skulle gå digitalt. Men så långt gick man inte då.
Förutsättningarna för olika publikationer och olika marknader varierar stort. Så det går inte att ge något generellt råd, eller förutspå när den sista tryckta tidningen kommer ut. Och att kapa print för en dagstidning är inte en självklart lönsam affär. Få tidningar når upp i en 50/50-fördelning i intäkter print/digitalt. INMA visar i en färsk rapport, med det passande namet “The Economics and Emotion of Reducing Print Days”, vilka utmaningar som väntar, och vilka steg man behöver överväga.
Men coronapandemins raketbränsle till framtida beteenden kommer säkerligen påverka denna balansgång också. För med ökade digitala vanor vilket avspeglas i växande digitala prenumerationer och en utmanande annonsmarknad, lär denna fråga åter komma upp på mediebolagens agendor.
Deltagarna i INMA-rapporten är överens om två saker: Antal dagar med print kommer minska, oklart i vilken takt. En sådan minskning förutsätter en robust digital strategi.
Hur kommer ni att hantera er printprodukt framåt? Har ni byggt er digitala läsaraffär tillräckligt stark för framtiden? Ett bra första steg kan vara att använda Recuro’s kalykator för att jämföra skillnaden i intäkter mellan Print och Digitalt. Det är en bra utgångspunkt för framtida diskussioner. Behöver ni hjälp att räkna på just er affär? Hör av er så hjälper vi.