Hög tid att se över mejlkommunikationen 

By  Ola Henriksson
Apr 27th 2021
Read time: 
3 minutes
Table of contents

Att kommunicera med sina kunder via mejl är en viktig del av den digitala prenumerationsaffären. Vid köptillfället behöver orderbekräftelse och kvitton mejlas, samt instruktioner kring inlogg och hur kunden aktiverar sitt digitala konto. Kanske det finns ett löpande nyhetsbrev kopplat till den redaktionella utgivningen. Och för att introducera nya kunder för produkten och tidigt börja bygga engagemang, är en serie välkomstbrev mycket effektivt.

System för dessa olika utskick är ofta ett stort huvudbry för publicister. Inte sällan är det tre helt olika system som skickar dessa olika budskap, vilket skapar en dålig kundupplevelse då design och varumärkeskoppling varierar och i vissa fall helt saknas. För publicisten innebär det flera system att underhålla och frustration när en så enkel sak som att lägga till en logga i ett bekräftelsemejl blir ett mindre it-projekt.

Mailchimp har hittills varit en bra lösning för många publicister. Det är enkelt att komma igång, det finns bra kopplingar till CMS och prenumerationssystem och det är enkelt att skapa snygga och sammanhållande mallar för sina utskick. Även Recuro själva använder Mailchimp idag, just av dessa anledningar.

Men utfallet av en tysk domstol tidigare i vår, innebär att användning av Mailchimp bryter mot GDPR. I korthet handlar det om att Mailchimp lagrar personuppgifter, och sådana förekommer det en stor mängd av i en e-postlista, på servrar i USA. Och där har amerikanska myndigheter långtgående rättigheter att ta del av uppgifterna, vilket inte är förenligt med GDPR. Sveriges Tidskrifter gick förra veckan ut med en avrådan till sina medlemmar från att använda Mailchimp, och förklarar frågan utomordentligt pedagogiskt.

Många av de amerikanska företag, vars produkter används flitigt på den här sidan Atlanten, som Google, Microsoft och Apple, har satt upp serverparker inom EU. Hittills har inte Mailchimp visat steg i den riktningen.

Detta skapar möjligheter för publicister och andra som behöver effektiv kommunikation med sina kunder att se över sina system. Och det finns bra alternativ till Mailchimp. Kanske Mailchimp användes enbart för att det var lätt att komma igång. Kanske saknades en grundlig behovsanalys hur mejl kan bygga kundrelationer och stärka affären. Då är det hög tid att se över hur ditt företag vill arbeta med kundkommunikation.

Det finns nya möjligheter att ladda mejlsystemet med aktivitetsdata från dina webbesökare, och ex segmentera utskick baserat på vad de läser mest. Det finns andra metoder att kommunicera, till exempel med sms eller sk in app-meddelanden (meddelanden direkt på webbplatsen) för att stärka ett budskap eller följa upp ett oläst mejl.

Att direkt byta ut Mailchimp kräver lite planering och konfigurationer så att det passar befintligt arbetssätt. Men det behöver inte vara ett stort projekt. Att samtidigt se över vilka möjligheter som finns med ett nytt system och ta nästa steg mot en större helhetssyn kring kundupplevelse och kundkommunikation, kräver lite mer.

Recuro har goda erfarenheter av alternativ till Mailchimp och hjälper gärna till i processen, om ni bestämmer er för att byta. Kontakta oss för en förutsättningslös diskussion på Recuro.com.

Tons of subscription knowledge straight to your inbox? Sign up here:

Opt-in

Related content

Like to find out how you can grow your subscription business?

Get In Touch
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram